Skip to content

Iasi 2020, ROMANIA – „Alexandru Ioan Cuza” University // Povestea Iasului: prezent si viitor

Vineri, 20 Iulie, 2012


Filmul prezinta viziunea proprie asupra directiei de dezvoltare a Iasului pentru un viitor sustenabil. // grafica: AfterEffects si CINEMA 4D.

1. Cum aţi descrie viziunea dumneavoastră asupra dezvoltării Iaşiului?

În viziunea mea Iașul trebuie prioritizat în ceea ce privește interesul locuitorilor cât și cel al studenților care an de an întineresc și armonizează acest oraș. Concret, în primul rând trebuie revigorat transportul în comun prin achiziție de noi autobuze cu motorizare hibridă care să asigure confortul călătorilor, reducerea costurilor de întreținere, cât și reducerea poluanților atmosferici (CO2, CO, pulberi în suspensie, s.a.m.d.). În al doilea rând, Iașul are nevoie de un iluminat public economic și aliniat la standardele UE prin folosirea stâlpilor cu panouri fotovoltaice și turbine eoliene, sau construirea unor “arbori” solari (arbori din oțel cu multe panouri solare) care să alimenteze stâlpii de iluminat public. Alte priorități sunt: amenajarea unor aparate de fitness în toate parcurile din oraș, amenajarea pârtiei de ski la standarde UE și a unor trasee de mountain bike, locuri de parcare cu taxă, burse și investiții în sectorul cercetării, demararea unui proiect pentru energie alternativă: eoliene și panouri solare pe colinele din jurul orașului. Bineînțeles că se pot face foarte multe lucruri bune pentru oraș și locuitorii săi, iar toate acestea prin atragere de investiții din sectorul public-privat, atât din țară cât și din străinătate (UE, investitori străini).

2. Cum aţi selectat priorităţile pentru dezvoltarea Iaşiului? De ce consideraţi că aspectele enumerate sunt cele mai importante?

Prioritățile le-am selectat în funcție de necesitățile mele, a unui locuitor și totodată student al acestui oraș. Acestea sunt importante nu doar pentru mine și cred cu tărie că fiecare dintre noi ne dorim cel puțin 2 schimbări din cele enunțate mai sus. Oricum, lumea trebuie să înțeleagă că viitorul în ceea ce privește dezvoltarea orașului trebuie să poarte eticheta: energie alternativă. Fără doar și poate, energia verde are o rată foarte bună de amortizare a cheltuielilor de investiție.

3. Văd că aţi omis problema străzilor şi a Aeroportului, considerate de opinia publică marile lipsuri ale Iaşiului.

Întradevăr, străzile, aeroportul, sunt și ele o problemă printre multe altele. Marile lipsuri? Cu riscul de a mă repeta, fiecare dintre noi știm ce înseamnă să te urci într-un autobuz/tramvai dimineața, chiar și la prânz. Să nu mai spun că prețul biletelor este printre cele mai mari din țară, iar serviciile oferite sunt jalnice. De aceea, printre marile lipsuri ale Iașului, aș enunța numărul redus de autobuze si tramvaie și calitatea deplorabilă a serviciilor de transport în comun.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: